Saturday, September 13, 2008

2. η ιστορια της λουνας: οδηγοι

τα πρωτα βηματα του χεμινγκγουει στο παρισι αφησαν τα ιδια ιχνη με τα βηματα του αρμστρονγκ στο φεγγαρι. καθε οδηγος μεσα απο το καλειδοσκοπιο της φαντασιας μου ειναι ενας εργατης στα εργοστασια του ονειρου. καθενας ειναι οδηγος μες στο ταξιδι του, ακολουθει τα βηματα των μεγαλων οδηγων κ τα πρωτα βηματα ειναι παντα σκληρα γλυκεια μου.

φανταζομαι τα πρωτα βηματα του μαρκ ητελεια σμιθ στη σκηνη, τον αρμστρονκγ να βαζει την στολη του διαστηματος, τον χεμινγκγουει να κυνηγα περιστερια, τον ζαν πωλ να προσπαθει να στραβωσει τ αριστερο του ματι, τον ιουλιο να μπαινει για πρωτη φορα σε βαρκα, o σελιν τραυματιζεται στο χερι.

ο οδηγος γελα δυνατα, φαινονται τα σαπια του δοντια, με τα λευκα του γαντια στριβει ενα τσιγαρο, βγαζει εναν ασημενιο αναπτηρα απο το στομα του, βαζει το τσιγαρο στα χειλη του, ο καπνος που γεμιζει το λεοφωρειο εχει τη μυρωδια απο καλοκαιρινα απογευματα. σε κοιταζει που σφιγγεις τα δοντια, θελεις να ξεσκισεις τον φοβο. τα πρωτα βηματα ειναι παντα σκληρα γλυκεια μου.

ο μαρκ ητελεια σμιθ τσακιζει μες στην παλαμη του ενα αδειο πακετο, αρχιζει να φτυνει τα λογια του, περιγραφει το ταξιδι σου, το ταξιδι στην ακρη της νυχτας, το ταξιδι στο κεντρο της γης. ο ζαν πωλ δε βλεπει την τυφλα του. ο χεμινγκγουει γλειφει τα κοκκαλακια κ ο αρμστρονγκ αιωρειται σε καθε του βημα ακροβατωντας πανω στις νοτες του μεϊτζορ τομ.

κ η λουνα εκτος απο οδηγος της ιστοριας, ειναι κ ενα κοριτσι. κ καθε κοριτσι ειναι κ ενας οδηγος που φευγει με την σφιγμενη καρδια της μητερας του, για να περπατησει στα ορια του κυκλου. να γινει γυναικα.